Nisan 2015 cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili seçim takvimine göre resmi propaganda faaliyetlerine daha çok zaman olmasına karşın, faaliyetler resmi ve gayrı resmi olarak başladı.

Seçim dönemlerinde propagandadan siyasal iletişim kampanyasına, oradan da algı yönetimi çalışmalarına evrilen iletişim çalışmalarının seyri ile ilgili yapılan araştırmalar mevcut ve kıymeti henüz bilinmiyor. Bu çalışmaların kitap olarak yayınlanmaması, tez ciltlerinde akademiye hapsolup kalmasına yazık oluyor.

Peşinen söyleyeyim: Belli oluyor ki bu seçim süreci çok can ve akıl sıkacak.

Can sıkacak, çünkü yeni bir tip propaganda yöntemi sosyal medyada hızla hakimiyet kuruyor: Garamuza sosyal medya propagandacılığı.

Akıl sıkacak, çünkü yeni tip garamuza sosyal medya propagandacılığı, parmağının arkasına saklananların vaat ettiği değişimin aslında ne denli tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir bağnazlıkla beslendiğini açık ediyor.

Ağırlıklı olarak sosyal medyadaki sahte hesaplarla yürütülen paralel cumhurbaşkanlığı seçim kara propaganda kampanyaları, aday psikolojileriyle ilgili çok şeyi izah ediyor.

Garamuza sosyal medya propagandalarıyla, esasen ana rakibin kim olduğu açık ediliyor. Sahte hesaplarla kaynağın kim olduğu şeklen gizlenebiliyor ama profilin paylaşımlarına bakıldığı zaman sistematik düzen doğru adresi ele veriyor.

Youtube’da yayınlanan “Gaf Videosu” ile start verilen yeni sosyal medya kara propagandacılığı giderek zenginleşip ürüyor, çoğalıyor.

Seçim bürolarının koordine ettiği bariz olan sosyal medya kara propaganda çalışmalarıyla paralel gelişen medya profesyonellerinin ‘bağımsız’ düşüncelerindeki denk düşüşler de gayet sevimli bir şekilde sırıtıyor. 

Sosyal medya mecralarında seçim bürolarının sirküle ettiği kara propaganda ürünleri, adaya faydadan ziyade adayın yumuşak karnına yumruk davetidir. Eroğlu hariç, adayların şimdiye dek kendilerini anlatıp rakiplerle kısır çekişmelere girmeme prensibine resmi açıklama ve yayınlarda uyuluyor sadece. Eroğlu, Akıncı ve Siber ile ilgili diyeceğini kendi ağzından demiş bulunuyor:

Eroğlu’na göre Akıncı partisini batırdı, Siber’e kağıda yazıp veriyorlar o da okuyor. Siber ve Akıncı şimdiye dek rakip adaylarla ilgili olumsuz ifadeler kullanmayıp kendi düşüncelerini izah etmekle iştigal ettiler.

Siyasi tercih ve moda tabirler siyasi duruşunu net bir şekilde ortaya koymaktan kaçındığından değil, esasen siyasi bir tercih ve duruşu olmadığı için tercihini sadece aday odaklı sevgi pıtırcıklarıyla izah eden çevrelerin garamuza sosyal medya propagandasına tevessül etmeleri, kendi içinde anlaşılır bir kaçak güreştir. Siyaseten denilecek bir şey bulunmaması yüzünden doğan boşluğu, garamuza sosyal medya propagandası ile tahkim etme gayretidir söz konusu olan. Siyaset ve siyasi arkaplanı “bu çağda artık sağ-sol yoktur” klişesine indirgeyip hakim ideolojinin dili içinden konuşma avantajına oynamak da bir yere kadar. Hümanizmin insanlık tarihinde hangi insanlık suçlarının zeminini teşkil ettiğini hatırlatmak bana düşmez bu vakitten sonra.

Hizmet etmek istediği adayı sakladığını sanan kara propaganda ürünleri, hedef şaşırttığını ve kendini gizlediğini sanacak kadar da enfantin.

Bütünleşik pazarlama iletişimini, ‘siyasal iletişim kampanyasını kara propaganda ile tahkim etmek’ diye anlamak da değişik bir Doğu aklı.

Bu çerçevede, “Başkanın Adamları” filminin etkisiyle seçim kampanyası idare edenler, Alaska Valisi Sarah Palin’i anlatan Game Change filmine bakarlarsa genel anlamda çok iyi olabilir.