Ertuğrul Tunalı, Lefkoşa’nın tanınmış tüccarlarından olduğu kadar ülkenin iyi koleksiyoncularından. Gözleriyle, kişiliğiyle, tam bir Bafidi!

Geçen hafta sonu, sadece pul koleksiyonu olduğunu sandığım Tunalı’nın Viktoryan dönemine ait fildişi ve gümüş çatal bıçak takımından, 1930’ların Kıbrıs’ındaki desteban, çoban, hamal, muhtar ve tarihi eser armalarının da koleksiyonunu öğrendim. Bronz döküm muhtarlık armaları enfes; ortalama değeri 150 Euro koleksiyoncular için.

Bugün Party Time’da papyonsuz bir sohbet yaptık Ertuğrul Tunalı ile. Merakım şuydu: Bin parçayı aşkın kıymetli bir koleksiyon sahibi olarak, hangi parçaları koleksiyonuna dahil ediyordu? Koleksiyonuna yeni parçalar seçerken, temel kriterleri ne idi? Bir koleksiyoncu canı için nasıl seçim yapardı?

Tunalı sıraladı:

Dönemini temsile etmeli, orijinal olmalı ve mümkünse biricik (unic) olmalı. Ertuğrul Tunalı’ya bu kriterlerin 28 Temmuz seçimlerinde seçmenlerin karar verirken kullanmasının yerinde olup olmayacağını sordum. Neşeli bir kahkahanın ardından geldi yanıt: “Neden olmasın. Önünüze çıkan her parça, koleksiyona değer olmayabilir.”  Güzeldi.

Ardından Kıbrıs Türk sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı ile hellim üzerine konuştuk.

Hellim adının kullanılması ile ilgili yeni düzenlemeleri anlattı Ali Çıralı. Yeni bir sertifikasyon sistemi devrede. Bu sertifikayı almayan hellime hellim denilemeyecek artık. Kriterlerden ilk aklına gelenler şöyle:

Koku, şekil, renk, kuru madde oranı, yaş madde oranı, yağ ve tuz oranı. İlk akla gelen 7 kriter var. Ali Çıralı’ya seçimlerde bu kriterlerin kullanılıp kullanılamayacağını sordum. “Başka bir kriterimiz var” dedi. KTSO, seçimler öncesinde bazı adayları açıkça işaret edecek, seçmenin onlara oy vermesini isteyecek. Görüldüğü üzere Party Time’da sadece kakara kikiri yapmıyor, ciddi habercilik başarılarına da ciddiyetle imza atıyoruz! Çıralı’ya kriteriniz ne olacak diye sordum hemen:

Üretime inanan, üreticilerin gelişmesinin ülkenin gelişmesi demek olduğunu öncelikli kabul eden, geçmişi, icraatları ve hizmetleri ile bunu kanıtlayan adaylara açık açık oy isteyecek KTSO.

Ardından Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk’a Hellim Tanıtım Gurubu’nun neden NTV’deki  “Refika’nın Mutfağı” programının yapımcı ve sunucusu Refika Birgül’ü seçtiklerini sordum. Tek kriter Kıbrıslı olması mı idi? Değilmiş.

Candan Avunduk sosyal medyada çok sayıda takipçisi olması ve programın ratinginin yüksek olmasının da önem taşıdığını söyledi.

Gıda ithalat ve dağıtımı yapan 21 yıllık bir şirketin direktörü Tolga Atakan’a ise ithal edilecek marka ve satış noktalarının seçimindeki kriterlerini sordum. Kaliteli ve güvenilir olmalarının her ikisi için de temel kriterler olduğunu ifade etti.

Koleksiyoncularla iş insanları her tercih ve kararlarında birden çok kriteri gözetiyor.

Seçmen sadece partiye bakarak oy verse yeter mi?

Benim anladığım yetmez.

Seçmenin de kriterleri olmalı, en az iki tane.

***

PARTY TIME’da 11 dünya güzeli insanla dünya tatlısı 11 sohbet yaptık 120 dakikada.

Ertuğrul Tunalı, berber Eren Kurnaz, iş insanı Tolga Atakan, Fatma Ekenoğlu, Mehmet Çakıcı, Mert Taşkın, Ali Çıralı, Candan Avunduk, Erkut Şahali, Erkut Yılmabaşar ve Ayşe Gülyaz ile…

Ayşe Gülyaz TDP İskele Milletvekili adayı. Emekli bir öğretmen. Neden adaysınız sorusuna verdiği yanıt aklımda:

“Ortaokul müdür muavinliğinden emekli oldum. Daha çalışabilirdim ancak müdürlük için yapılan değerlendirmede haksızlığa uğradım ve bunu içime sindiremediğim için emekli oldum. 5 yıldır evdeyim; 50 küçükbaş hayvanımız var. Eşimle her sabah 6’da uyanıp kolları sıvıyoruz. Uğradığım haksızlığı içime sindiremediğim için, haksızlıkların sona ermesi için göreve talibim” dedi.

Tuttum bu tavrı!