Allah ile kul arasına kitaplarla farklı adlardaki aracıların girmesini doğru bulmayan cinsten bir inanan olarak, kutsallığı uhreviyatta, semiviyatta değil başka yerlerde görmem, zaman zaman mesele olmuş, münakaşayı reddetmem nedeniyle obsesif bağnaz kategorisine indirgenmekten zerre kadar incinmemiş bir kulum.
Merhameti, insaniyetin beş şartından biri tanır, biri bilirim. Diğer dördü adalet, itiraz, dobralık ve özgürlük.
Bütün mesele insan olmanın beş şartında gizli. Bu şartların dönemi, özel bir ayı, rutin bir günü yoktur. Yıl 365 gün hepsi her an şarttır. Özel bir binası, özel bir yeri, sıkı biçimleri namevcuttur. Kıymetleri kendinden menkuldür, zamana içkindir.
Ne yaparsan yap, ne iş görürsen gör, her nefes bir bu beş şartların idrak ve icrası için mubahtır. Malumunuz Radyo Havadis’te her gün 2 saatlık PARTY TIME adlı bir müzik, eğlence, mizah, siyaset, ironi, felsefe ve bilumum şey programımız var. 700 kelimelik bir de alanımız gazetede. Son programda insaniyetin 5 şartını yerine getirmek için 75 dakika yetti.
“Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak” bir şarkı sözü, bir şiir satırı değil, hayatın sırrı.
11 yaşındaki Akovalı Merve kızımızı sevmemize, dünyayı kurtarmamıza yetti 120 dakikalık basit bir radyo programcığının 75 dakikacığı.
Merhamet
Merhamet, çoğu zaman karıştırıldığı acıma duygusu ile alakasızdır. Merhamet, kendini bir diğer insanın yerine koyabilmek, karşılık beklemeden kendi halinin yapabileceğini onun hali için yapmaktır.
Merhamet duygusu olmayan, merhamet duygusu gelişmeyen insan, kibir yüklü eksik insandır. Edebi metinlerdeki en sevdiğim merhamet pasajı Charles Baudelaire’in “Yoksulların Gözleri” denemesidir.
Adalet
Adalet, eşitlikçilik değildir, aşar geçer onu. Aynı şeylerin yazılı olduğu bir imtihan kağıdını, her talebenin halini, emeğini, özenini, koşul ve kapasitesini bilerek okumaktır adalet. Nazım Hikmet’in her mısraı adaletin amentüsüdür. İster memleketine yazsın kasketini anlatarak, ister Vera’ya yazsın saçlarını anlatarak fark etmez: Nazım Hikmet’in mayası adalettir.
İtiraz
Her cins otoriteye, her cins tahakküme, her nevi hegemonya ve iktidara itiraz kutsaldır. Muhalifin ruhunu besler, aklını büyütür, yaratıcılığını cilalar. Aziz Nesin’in her öyküsü itirazdır. O hep yeni ceketi, o hep beyaz saçları, o hep muzip tebessümü, o tebessümünü yutan asık suratı itirazın dışavurumudur. Sayfa sayfa kitaplarının durduğu her yer reddiye üfürür mekâna.
Dobralık
Ağzına geleni söylemek, lakin ağzına doğru şeyleri getirmesini bilmek de dobralıktır. Küfürse küfür, iltifatsa iltifat, öfkeyse öfke… Kısacık ve koca bir zekâ ürünü mısracıklar, lafçıklar dobralığın zirvesidir.
Özgürlük
Comte de Lautréamon’un Maldoror‘un Şarkıları‘ı özgürlüktür. Kalıpları sarsıp kırmakla yetinmeden çöpe atan, yerine yenisini de koymayan o bitip tükenmek bilmez sayfalar boyu süren muhteşem uzunluktaki enfes cümleler özgürlüktür.
O kutsal cümle
Aynı gün Özkan Yorgancıoğlu ve Özer Kanlı’dan aynı cümleyi duyduğumda insaniyetin beş şartını yerine getirmiş olduğum düşüncesi ruhuma sızdı ve şükrettim. Siyaseten birbirlerinin çok uzağında iki güzel insandan aynı gün aynı cümleye mazhar olmak, bir tesadüf olamazdı.
O kutsal cümle şu: Ali Bizden, bizden değilsin ama seni seviyoruz!
Herkes…
PARTY TIME’da dansözler, dj’ler, seyyar satıcılar, kuaförler, berberler, arkeologlar, siyasetçiler, sanat tarihçiler, veterinerler, çiftçiler, fırıncılar, barmenler, emlakçılar, purocular, kuruyemişçiler, karpuz üreticileri, psikologlar, işinsanları, sendikacılar, serbest meslekçiler, sivil toplumcular, emekli mücahitler, emekli madenciler başta olmak üzere onlarca VIP konuğumuz oldu.
Her sözün, her sesin, her nefesin ifade özgürlüğünün, eleştirilme hakkının platformu olmak hedefimiz vardı. Birbirini dinleyen, birbirini anlayan, birbirine merhamet gösteren bir cemaat üretmek ana hedefi PARTY TIME’ın. Hayatın neresinde durursa dursun, merhamette birleşen, bir olan bir Havadis PARTY TIME cemaati…
Az biraz Habermas ve azıcık Benedict Anderson bulaşığı olanlar bilir, cemaat, cemiyet, toplum ve ulus, her kertedeki beşeri örgütlenme iletişim dolayımı ile mümkün olur. Düzlemleri, büyüklükleri farklı olabilir.
Merve için o cemaat 75 dakikada kımıldadı, bir insanın hayatına el uzattı. Bir aileyi aşan, imkânsız gördükleri parayı merhamet ederek mümkün yaptı.
Birbirimizi bizim gibi olduğu için değil, tam da bizden farklı olduğu için sevmenin gücü muhteşem.
Charles Baudelaire, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Comte de Lautréamon ve Can Yücel… Merhamet, adalet, itiraz, dobralık ve özgürlük…
Teoriler, kitaplar, soyut şeyler, fikirler, düşünceler hepsi merhamet tutkalıyla sahici oluyor.
Şükürler olsun. İnsaniyetin 5 şartı bir hayat kurtarıyor, dünya kurtuluyor.
Bahtiyarım.