Meclis Başkanı Sibel Siber
17 Nisan 2014’te TAK‘a yaptığı açıklamada
seçimlerde şeffaf sandıkta oy vermek için çalışmalara başlandığını,
bu çerçevede yerel seçimlerde seçim sandıklarının
demokratik ülkelerdeki gibi
şeffaf olacağını müjdeledi.
5 Haziran’da ise Cumhuriyet Meclisi Başkan Sibel Siber’in önerdiği ve gündeme getirdiği “Şeffaf sandık” uygulamasını ilk kez yine bir Meclis oturumunda kullanılması ve daha sonrasında seçimlerde de bu sandıkların kullanılması kararı yüce mecliste onaylandı.
Meclis Başkanı Sibel Siber
oylamanın ardından
“Herşeyin şeffaf olması dileğiyle”
yorumunu yaptı.
Meclis kürsüsüne konularak takdim edilen dünyanın ilk plastik kapaklı kutusu olarak “şeffaf sandık” Kıbrıslı Türk siyasal tarihinin sayfalarına altın harflerle yazıldı.
Bir gün Cumuriyet Meclisi Müzesi kurulursa, Elye’de Ferdi Sabit Soyer’in polise kaptırmamak için kucaklayıp kurtardığı sembolik referandum sandığının yanına konularak sergilenmesi münasip olur! Nereden nereye?
Görüntü süper! Sandık şeffaf olunca her şey şeffaf oluyor, hadi canım sen de!
Meclis Anayasa Komitesi’nin milletvekillerinin mal beyanı ile ilgili düzenlemesi şöyle:
“Milletvekilleri İçtüzükte belirlenecek kurallara uygun biçimde, kendilerinin, eşlerinin ve velayetleri altındaki çocuklarının mal ve para varlığına ilişkin yazılı servet beyanlarını vermedikçe ant içmelerine izin verilmez. Milletvekilleri, görev sürelerinin sonunda, İçtüzükte belirlenen zamanda, göreve başlamadan önce izledikleri yönteme uygun olarak, yeniden yazılı servet beyanı vermek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ve yalan beyanda bulunduğu Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilenler yeniden milletvekili adayı olamazlar. Servet beyanları, Meclis Başkanlığı’nca, Resmi Gazete’de yayınlanmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunulur.“
Yani şeffaf biçimde, sandık gibi…
Anayasa değişikliğinin referanduma sunulacak halinde ise milletvekillerinin mal beyanı ile ilgili düzenlemesi şöyle:
“Milletvekilleri İçtüzükte belirlenecek kurallara uygun biçimde, kendilerinin, eşlerinin ve velayetleri altındaki çocuklarının mal ve para varlığına ilişkin yazılı servet beyanlarını vermedikçe ant içmelerine izin verilmez. Milletvekilleri, görev sürelerinin sonunda, İçtüzükte belirlenen zamanda, göreve başlamadan önce izledikleri yönteme uygun olarak, yeniden yazılı servet beyanı vermek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler veya yalan beyanda bulunduğu Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilenler yeniden milletvekili adayı olamazlar”.
İkisi arasındaki
Resmi Gazete’de yayınlanmak suretiyle
kamuoyunun bilgisine
sunulup sunulmaması.
Tamam sandık şeffaf, peki servet beyanları kamuoyundan neden gizleniyor?
Burayı anlamadım, hem de hiç anlamadım…
Sandık tahtadan olsa, servet beyanları şeffaf olsa referandumda EVET diyebilirdim.
Lakin vakit çok geç, şekil tamam esas sakat: Tabiyatıynan HAYIR!