Kıbrıs’ın iki köklü sağ partisi UBP ve DİSİ, yeni bir şey deniyor.

Kıbrıs’ta TMT ve EOKA geleneklerinden köklenen iki siyasi parti var. TMT geleneğinden gelen UBP’nin kurucusu Rauf Denktaş, EOKA geleneğinden gelen DİSİ’nin kurucusu da Kliridis’tir.

Glafkos Kliridis’in DİSİ başkanı olduğu 1980’li yılların sonunda, kuzeye geçerek UBP’yi ziyaret ederek genel başkan Derviş Eroğlu ile görüşme konusunda mutabık kalınmıştı.

Aynı dönemde, Perez de Cuellar belgesinin desteklenmesi KKTC Meclisi destek vermiş, güney reddetmişti. O belge, toprakta %29 artı kriterinin yer aldığı ilk BM belgesi olarak tarihe geçti.

İşte o koşullarda, DİSİ başkanı Kliridis, kuzeydeki muhataplarla doğrudan iletişim kurulması için adım atarak Eroğlu ile kuzeyde görüşme teklifini iletmişti.

Görüşmenin yeri ve zamanında mutabık kalınmış ancak, kapıların kapalı olduğu yıllardaki bir çok buluşma planı gibi geçiş prosedürlerine takılıp gerçekleşememişti.

2015’in son günlerinde UBP Genel Merkezi’ndeki DİSİ-UBP görüşmesi, yeni barış müzakereleri ile ilgili sürecin tansiyonunu bir tık yükseltti.

ÖNCEKİ NEZAKET GÖRÜŞMELERİ
DİSİ ve UBP başkanları daha önce de görüşmüştü. İlki Tahsin Ertuğruloğlu’nun genel başkanlığında ikincisi de  Derviş Eroğlu genel başkanlığında.

Her ikisinde de DİSİ Başkanı Anastasiadis’ti. Son DİSİ-UBP görüşmesinde genel başkanlar farklıydı. Ama önceki UBP-DİSİ görüşmelerinden farklı olan tek şey bu değildi.

Hüseyin Özgürgün ve Averof Neofitu başkanlığındaki heyetler arası görüşme ne 27 Mayıs 2008 tarihli Ertuğruloğlu- Anastasiadis, ne de 20 Ocak 2010’daki Eroğlu-Anastasiadis görüşmelerindeki sosyal buluşma sınırlarında kaldı.

Ortak komite kurulması da siyasetin “komiteye havale et, sürünsün” genel alışkanlığının çok ötesinde.

İŞİN TEMELİ ÇÖZÜM SONRASI EKONOMİ
Her ikisi de sağ ve farklı tonlarda da olsa liberal ekonomi politikalarına sahip UBP ile DİSİ’nin genel başkanları yaşça yakın.

Hatta görüşmede, Neofitu’nun Özgürgün’e “Ben de gencim ama sen benden az da olsa biraz daha gençsin, azıcık farkı kıskanmadım desem yalan olur” esprisi toplantıyı iki toplumlu kahkahayla böldü.

Bu kahkahanın ardından, basına iki partinin ortak komite kurma kararı ve ikinci görüşmenin Ocak ayının ikinci yarısında DİSİ merkezinde yapılmasının kararlaştırıldığı açıklandı.

Peki bu ikinci görüşme, iade-i ziyaret olma ötesinde somut bir sonucu üretecek mi?

10-15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşmesi beklenen ikinci görüşme, somut bir sonuç üretecek:

Çözüm sonrası yeni Kıbrıs’ın ortak ekonomik hedefleri ve ortak stratejilerini belirlemek için, uzmanlardan oluşan bir komite kurulacak.

Somut ve yeni olan, UBP ve DİSİ’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu’ndan siyasi bir ortaklık olarak Avrupa Birliği’ni yaratan temel dinamik niteliğindeki ekonomik işbirliği stratejisine şimdiden odaklanma kararı vermesi.

Bir diğer ifadeyle, klasikleşip klişeleşen siyasi mülahazalarla sadece teknik diplomatik kavramları günler ve yıllar boyu istişare etme verimsizliğini kabullenip, çözüm sonrası ile ilgili ortak bir Kıbrıs tahayyülünün paydaşları olmaya karar vermesi.

Bu ortak paydayı, liberal iki parti olarak ekonomi olarak belirlemeleri, yani bağcıyı dövmeyi bir tarafa bırakarak üzüm yemeye odaklanmaları.

Her iki parti de, çözüm sonrası yeni Kıbrıs’ında varoluşlarını ekonomik süreçleri iyi yönetmekle mümkün olacağını düşünüyor.

Daha da önemlisi, çözümün yaşayabilir olmasında ideolojik geleneklerinden dolayı sorumluluk yüklenip, bu sorumluluğu da ekonomik alanın siyasal alanı belirleme konusundaki temel felsefeye konumlandırmaları.

Bu felsefe her ne kadar klasik sol bir yaklaşım olsa da, dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da liberal partiler bunu çok daha iyi kavramış durumda.

DİSİ-CTP görüşmesinde de iki partinin ortak bir komite kuracağı ilan edilmişti. O komiteye, “iki toplumu yakınlaştırma, karşılıklı köy gezileri düzenleme” gibi sosyal ve kültürel bir misyon biçildiği bilgisi de, liberallerin liberallerle başka türlü bir anlayış geliştirdiğinin teyidi açısından itinayla not edilmeli.

UBP ve DİSİ, Kıbrıs’ın geleceğinin hamasete değil iyi ve güçlü bir ekonomiye ihtiyacı olduğundan hareket ediyor. Bu, Kıbrıs için çok yeni bir şey.