Zello, Wiber ve Tango gibi gerçek zamanlı ücretsiz konuşma programlarından biri. Ücretsiz bir konuşma program olan Zello, telefonları internet üzerinden bas konuş (Push-to talk) telsiz haline getiriyor. Sesli görüşme, sms yanında görüntü iletimi de yapılabiliyor.

17 Ocak’ta “KKTC Radar ve Trafik” diye bir kanal oluşturuldu. 4 günde kanal kullanıcılarının sayısı hızla artarak 6 bine dayandı. Kanalda, radar ve çevirme hariç hareket halinde ekip arabası, narkotik ekipleri, sivil ekipleri ifşa etmek, küfretmek yasak ve bu yönetici tarafından titizlikle uygulanıyor.

Kullanıcılar yol ve trafik durumunu sorup, durumu paylaşıyorlar. Polis kontrolü, çevirme, radar, kaza, tıkanıklık, yaya yoğunluğu ana gündemler. Küfredenler yönetici tarafından kanaldan anında atılıyor.

“Girne-Lefkoşa yolunda durum nedir” diye sorana yanıt anında oralarda olan birkaç kullanıcıdan geliyor. Yolda polis yoksa “temiz” veya “gaymak” deniliyor. Polis kontrolü ve radar olan noktalar varsa bildiriliyor.

Kanalın polis olmayan güzergâhları tarif etmekte kullanılan popüler “temiz” ve “gaymak” sözcükleri üzerine düşünmekte yarar var.

Bir ikinci düşünülmesi önemli nokta ise trafik kurallarını ihlal edip, özellikle aşırı sürat yapan arabaların plakalarının anons edilmesi ve “bu kanalın üyesiysen yazıklar olsun sana” denilmesi.

Bir sosyal medya uygulaması olan Zello’nun, KKTC’de trafik konusunda bir örgütlenmeyle gündeme gelmesi önemli.

Eleştirenler de var, destekleyenler de.

En önemli eleştiri Zello kullanıcılarının radar kontrolünün anlamını ortadan kaldırması. Anlam ceza yazmaksa doğrudur, katılırım. Radar kontrolü ile umulan sürücülerin hız limitlerine uymasını teşvik etmekse, eleştirilere katılmam. Tam aksine çok da desteklerim.

Nasıl oluyor da polis kontrollerine karşı bir sosyal medya uygulaması hızla yaygınlaşıyor?

Polisin saklana saklana, sürücülere adeta tuzak kurarak radarla hız kontrolü yaparken gayesi nedir?

Hız sınırlamalarına uyulup kaza riskini azaltmak mı, ceza kesip para toplamak mı? İkisi arasında ciddi fark var.

Polis olmaması durumlarını “temiz” ve “gaymak” diye ifade eden 6 bin kişiye bakılırsa, ikincisinin doğru olduğunu düşünüyorlar, algıları bu yönde.

Kamu otoritesinin olduğu yer “temiz ve gaymak” olması gerekirken, kamu otoritesinin olduğu yer birbirinden farklı politik tercihleri, değerleri ve inançları olan 6 bin kişi tarafından “kirli ve sorunlu” olarak algılanıyorsa, durum vahimdir.

Zellocuların kamu otoritesinin en önemli unsurlarından biri ile ilgili algısı, ifadesi yanlış mı?

Yüzlerce örnek var ki, yanlış değiller.

Zellocuları suçlayıp programın yasaklanmasını önerenler var. Bunun yerine Zellocuların polis olan noktaları “gaymak ve temiz” olarak tanımlayacağı bir kamu yönetimi sistemi ile uygulamalarını talep edip gereğini yapsalar, memleket vallahi gaymak gibi olur!